Alfheim Stadion

Oppdatert april 2012. Nye bilder vil bli lagt inn senere.

"Det er på Alfheim de røde og hvite skal gjøre livet surt for alle bortelag som måtte finne på å løpe inn spillertunnelen og ut på matta på kampdag. Alfheim er vår stue, vår trone og vår festning, hvor ingen skal føle seg hjemme med unntak av våre spillere og alle oss som har hjertet i Tromsø Idrettslag. Navnet Alfheim skal forbindes med frykt hos motstanderne, deres spillere, trenerapparat og supportere. Det å forlate Alfheim skal være ensbetydende med 0 poeng i sekken, bitre følelser og skam etter å ha blitt overkjørt av Norges beste og nordligste eliteserieklubb."

Alfheim Stadion ble åpnet 18. juli 1987 og har Norges største matte (110 meter lang, 70 meter bred). Banen har undervarme og flombelysning på 1500 lux. Stadionet har også et forretningsbygg som inneholder klubblokaler, kiosker, storkjøkken, klubbkontorer, lager, møterom, sponsorfasiliteter, losjer, kurs & konferanse (Alfheim Event), utleiearealer og Idrettens Hus. I tillegg har dagligvarekjeden Joker butikk på Alfheim stadion.
I nordenden av banen er det gamle TIL-huset som sto ferdig i 1987. Det foreligger planer om ytterligere utbygging av stadionområdet, blant annet utbygging av sittetribuner på kortsidene i sør og nord. En utbygging vil først påbegynnes i sør.

Ankomst stadion

Til fots: Den kanskje enkleste transportmetoden til Alfheim er til fots fra sentrum. Stadion ligger opp mot toppen av Tromsøya, cirka 1 km fra sentrum. Til fots finner du fram ved å følge busstraseen oppover Fredrik Langes gate, fortsetter oppover Kirkegårdsveien og tar av i krysset til Alfheimveien. Like inn i Alfheimveien tar du til høyre i Stadionveien, og vips er du framme ved vår egen lille katedral. Spaserturen oppover øya fra sentrum tar ca 10-15 minutter.

Buss: Skulle du være av den mer makelige sorten er buss 37 et alternativ. Den har avgang fra Fredrik Langes gate. Etter en liten rundtur litt sør på øya kan du etter circa 15 minutter gå av rett utenfor stadion. Billetten koster 28 kroner.
Isberget setter også opp buss fra stampuben til stadion ca 45 minutter før kampstart, og prisen er 20 kroner.
Buss 26 kan også benyttes. Den har også avgang fra Fr. Langes gate. Gå av ved Tromsø gravlund eller Sommerlyst skole, og gå ned mot Alfheim.

Bil: Alfheim stadion har dårlig med parkeringsmuligheter. Parkering ved selve stadion krever parkeringskort. Enkleste parkeringsmulighet er derfor på Prix Elverhøy eller Sommerlyst skole. Alternativt kan man parkere langs veiene rundt stadion, men vær da obs på at Tromsøpolitiet er veldig glad i å ha parkeringskontroll på kampdager. Parkering i parkeringstunnellen er å anbefale, særlig på vinterstid. Pris på søndager er kr 5 per time. På enkelte kamper kan man også få gratis parkering i tunnellen hvis man har kampbillett. Sjekk TIL.no for dette.

Taxi fra sentrum til Alfheim koster ca 100-150 kroner.

Bortesupportere

Bortesupporterne står på Bautastribunen i sørenden av stadion. (Mot venstre når man ankommer stadion mot billettluka). Billetter kjøpes i billettluka på stadion. Alfheim stadion har kapasitet til ca 350 bortesupportere.

Tribunene

VESTRE LANGSIDE: I dag er det tre tribuner på Alfheim. Den største er Tromskraft-tribunen/Tribune Vest, også kalt Til.no-tribunen. Tribune Vest er den nyeste og største tribunen med kapasitet på like i underkant av 4000. Tribune Vest er bygget der hvor gamle, ærverdige ”Store Stå” ble revet. I korridoren under tribunen finnes kiosker og toalettfasiliteter. TV-kameraenes hovedposisjon er under taket på Tribune Vest.
Tekko

ØSTRE LANGSIDE: COOP-tribunen er den eldste sittetribunen, og har en kapasitet på drøye 2000 tilskuere. Det er også bygget inn 26 VIP-losjer til utleieformål. I tilknytning til tribunen er det oppført et forretningsbygg med blant annet klubbhus, møterom, kurs og konferanselokaler og butikk for supporterutstyr. Toaletter og kiosker er bygget inn på baksiden. Isberget er også her, på felt A.

Cooptribunen

SØNDRE KORTSIDE: I sørenden av stadion finner vi Nordlys Familietribune (bildet under er av den gamle ståtribunen) og Bautastribunen. Bautastribunen tjener som bingen hvor bortesupporterne skal oppholde seg mens de iakttar eget lags knusende nederlag mot en flom av røde og hvite krigere. Kapasitet på Familietribunen og bortefeltet er på litt under 800. Bortesupporterkapasiteten er på ca 350. Ved stort bortefølge har det hendt at bortefans også har blitt plassert på felt D på Coop-tribunen når det har vært ledig plass.
Bautastribunen

NORDRE KORTSIDE: I nordenden er det i dag ingen tribune. Den provisoriske ståtribunen med plass til ca. 750 tilskuere ble fjernet i forbindelse med Døgnvillfestivalen i august 2007. Det opprinnelige TIL-huset, hvor garderobeanlegget lå frem til et nytt og moderne anlegg ble bygget under COOP-tribunen i 2005, befinner seg her. Det gjør også storskjermen på Alfheim.

I alt utgjør den offisielle kapasiteten på Alfheim totalt 6 788 tilskuere per dags dato (kilde: TILs billettansvarlige Hege Christensens uttalelse til media før 2012-sesongen). Den stående publikumsrekorden stammer tilbake fra 1990, hvor 10225 hadde funnet veien til Alfheim i kvartfinalen i cupen mot Rosenborg.

Matta

110 meters lengde og 70 meters bredde er de numeriske fakta om kunstgressmatta på Alfheim. I 2006 ble det lagt siste generasjons kunstgress som følge av ekstrem slitasje på den opprinnelige gressmatta, især etter at vi kvalifiserte oss til Royal League etter den gode 2004-sesongen. Da vi spilte UEFA-cup i 2005 fremstod underlaget mer og mer som et hav av gjørme. Behovet for ny matte ble derfor prekært. Beslutningen om å legge kunstgress har sikret et underlag av meget høy kvalitet uansett forhold, og utvidet muligheten for fotball på Alfheim i større deler av året. Kunstgresset muliggjør også langt flere kamper, både for TIL 2 og aldersbestemte lag.

Kunstgresset fra 2006 viste seg å ikke være så slitesterkt som lovet og allerede i 2009 begynte det å bli klart at det måtte byttes igjen. Sommeren 2010 byttet TIL matta, og la en type kunstgress som forhåpentligvis er av bedre kvalitet en den gamle.

Eierskap

Alfheim Stadion eies av selskapet Alfheim Stadion II AS, som igjen eies 51% av Tromsø Kommune og 49% av TIL Holding AS.

Isbergetlupen 2015

#KlubbPoeng
1Molde46
2Rosenborg41
3Strømsgodset38
4Vålerenga38
5Odd36
6Lillestrøm35
7Tromsø34
8Viking32
9Haugesund29
10Aalesund27
11Bodø/Glimt25
12Sarpsborg 0824
13Sandefjord24
14Start22
15Stabæk21
16Mjøndalen18
© 2010 Isberget Supporterklubb | Admin login